Dolazi ljeto

Dolaskom ljeta naše veliko polje, idealno blagog nagiba, položeno prema jugoistoku, pruža idiličnu sliku. Pokošena trava u balama spremnima za otpremu. Susjed je izrazio želju da bi pokosio travu jer ima krave i dobro bi mu došlo. Zašto ne? I nama će dobro doći da se trava ukloni jer njivu treba izorati pa je lakše na pokošenom. Svi zadovoljni.
Plan je sljedeći: napraviti 17 redova dugačkih oko 160 -180 m s međurednim razmakom od tri metra. Dakle napravit ćemo neku vrstu gredica širine 2 m, s razmacima od osi do osi gredica 3 m.

Plan je u izrađene gredice zasijati u lipnju heljdu kao zelenu gnojidbu, a heljda će ujedno tijekom ljeta sprečavati rast korova unutar gredica. Naime, heljda brzim rastom zasjeni zemljište i uguši korov. U teoriji tako smo pročitali ,a vidjet ćemo kako to funkcionira.

Heljdu ćemo u rujnu mjesecu zaorati i time će ona poboljšati strukturu tla. Heljda smije procvjetati, ali ne smije sazrijeti jer u tom slučaju će sjeme popadati u gredice i nećemo je se nikada rijesiti. To se naziva pretkulturom. Moramo koristiti stručne izraze, ipak se upuštamo u poljoprivredu i nastojimo to provesti na organski i što je moguće suvremeniji način u skladu s najboljim agrokulturnim spoznajama. 

Primjedbe

Popularni postovi